Vijf tips om goede foto’s te maken

11/01/2022 Robert de Bruijn

Wanneer je net begint met fotograferen, word je overweldigd met allerlei informatie. ISO, sluitertijd, wat is van belang en wat kan je achterwege laten? In deze blog lees je een aantal tips over wat belangrijk is voor het schieten van prachtige plaatjes.
 
1. Techniek & creativiteit zijn het belangrijkste
 
Denk je dat je per se een goede spiegelreflexcamera nodig hebt om goede foto’s te kunnen maken? Ook met een minder professionele camera kan je geweldige foto's maken! Zelfs de camera op je smartphonecamera's is tegenwoordig relatief goed, dus daar kom je zeker al een eind mee. Het voornaamste is wat je met je camera doet. Als je dus je creativiteit de vrije loop laat, zit er dus bijna gegarandeerd een leuk plaatje tussen.
 
2. Let op de compositie
 
Voor een mooie foto is het belangrijk dat ‘ie een goede compositie heeft. Dit is in principe de manier waarop je het beeld kiest en de beeldelementen in het frame rangschikt. Zo is het bijvoorbeeld mooier om het voornaamste punt van aandacht net iets uit het midden van de afbeelding te plaatsen. Ook wordt een compositie geïnspireerd op de zogenaamde Gulden Snede vaak esthetisch als prettig ervaren.
 
3. Oefening baart kunst
 
Dit geldt natuurlijk voor bijna alles, maar hoe meer je oefent, hoe beter je zal gaan kunnen fotograferen. In het begin heb je misschien moeite met het technische aspect of nog geen gevoel hebben voor hoe een mooie compositie er precies uitziet, maar met voldoende oefening komt dit vanzelf! Neem je camera dus overal mee naartoe en leg alles wat je tegenkomt vast! Neem je camera mee als je een wandeling in het bos gaat maken, maar ook thuis heb je vast van alles liggen waar je een plaatje van kan schieten.
 
4. Kies de juiste instellingen
 
Je camera heeft allerlei verschillende instellingen, die je helpen betere foto’s te maken. Speel bijvoorbeeld eens met de ISO-waarde. Dit is hoe gevoelig voor licht de sensor van je camera is. Hoe donkerder de omgeving is, hoe hoger je ISO-waarde dient te zijn. Ook de sluitertijd is erg bepalend voor hoe een foto eruit gaat zien. Wanneer je een snel bewegend voorwerp fotografeert, kan je het best een snelle sluitertijd nemen, anders lijkt het beeld bewogen.
 
5. Durf de regels te breken
 
In essentie is fotografie een creatieve discipline, dus vaak is het ook goed om juist van de regels af te wijken. Juist zo creëer je de meest verrassende, artistieke plaatjes. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een het fotograferen van een sporter met een langzame sluitertijd, waardoor je juist doelbewust een bewegend beeld creëert. Zolang jij blij bent met je foto's, ben je goed bezig!
 
Bovenstaande tips helpen je je fotografieskills te verbeteren. Om echter de fijne kneepjes van het fotografievak onder de knie te krijgen, volg je onze opleiding Allround Fotografie. Hierin leer je alles over verschillende soorten fotografie, zoals huwelijks-, portret- en landschapsfotografie én leer je foto’s te bewerken door middel van Photoshop. Zo kan je breed aan de slag met het maken van allerlei soorten foto’s.


relatedBlogs

Dankzij deze tips is jouw huis in 1-2-3 verkocht!

Waarom iedereen een coach nodig heeft

Maak de mooiste herfststukjes met docente Anne


relatedCourses

Portretfotografie

previousLabel

Zes eetbare kruiden en planten in de natuur

nextLabel

5 goede redenen om een thuisstudie te volgen

relatedCourses


Fotografie - Allround

Leer alles over fotografie met deze Allround opleiding!

Fotografie - Basis

Flits! Wil jij weten hoe je jouw fotografievaardigheden kunt perfectioneren?

Huwelijksfotografie

Wil jij jouw fotografiekennis en -vaardigheden naar een hoger niveau tillen?

Landschapsfotografie

Volg de cursus Landschapsfotografie en studeer waar en wanneer je wil.

Photoshop

Start vandaag met de thuisstudie Photoshop en maak werk van je passie!

studyCategories


Mode & Styling

Fotografie & Media

Kleding Maken & Ontwerpen

Computervaardigheden

Grafische Vormgeving

blogTags


OpleidingNHOCOndernemersschoolThuisstudieThuiscursusFotografieFotograferen

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0